Αρχική Σελίδα / Για τη Γυναίκα / Παιδί - Εκπαίδευση / Παιδική Αποφρακτική Υπνική Άπνοια!
Παιδική Αποφρακτική Υπνική Άπνοια!

Παιδική Αποφρακτική Υπνική Άπνοια!

1 Αστέρι2 Αστέρια3 Αστέρια4 Αστέρια5 Αστέρια (Χωρίς αξιολογήσεις)
Παρακαλώ περιμένετε ...

Η συχνότητα εμφάνισης της υπνικής άπνοιας στην παιδική ηλικία κυμαίνεται από 1 έως 3%, αν και το ποσοστό αυτό πιθανώς να είναι μεγαλύτερο λόγω μη καταγεγραμμένων περιστατικών. Η υπνική άπνοια μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο και την συμπεριφορά του παιδιού σας κι αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρότερα προβλήματα. Επειδή η διάγνωση της άπνοιας είναι δύσκολη, είναι σημαντικό να παρακολουθείτε το παιδί σας όταν κοιμάται κι αν εντοπίσετε κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα, απευθυνθείτε αμέσως στον ιατρό σας.

Τι είναι και τι την προκαλεί

Στην αποφρακτική υπνική άπνοια η αναπνοή διακόπτεται για λίγα δευτερόλεπτα κατά την διάρκεια του ύπνου. Αυτό συμβαίνει όταν για κάποιο λόγο παρεμποδίζεται η είσοδος του αέρα, με αποτέλεσμα το παιδί να δυσκολεύεται να αναπνεύσει, επιβραδύνεται ο σφυγμός του, ανεβαίνει η αρτηριακή πίεση και τελικά το παιδί ξυπνάει. Προκαλείται από ανατομικούς παράγοντες όπως π.χ. υπερτροφικές αμυγδαλές ή κρεατάκια, ανωμαλίες της γνάθου και της γλώσσας κ.τ.λ., που αποφράσσουν τον αεραγωγό και προκαλούν ροχαλητό. Τα παχύσαρκα παιδιά εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο υπνικής άπνοιας ενώ η καθημερινή άθληση και η απώλεια βάρους μειώνουν τον κίνδυνο άπνοιας κατά 50%!

Τα συμπτώματα

Το πρώτο ενδεικτικό σύμπτωμα της υπνικής άπνοιας είναι το δυνατό και σε καθημερινή βάση ροχαλητό του παιδιού σας, το οποίο, λόγω της έλλειψης ύπνου, είναι συνέχεια νυσταγμένο, υπό- ή υπερκινητικό και δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί στο σχολείο.

Η διάγνωση

Αν παρατηρήσετε κάποια από τα συμπτώματα αυτά, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε έναν Χειρουργό Ωτορινολαρυγγολόγο, ο οποίος με βάση το ιστορικό και την φυσική εξέταση του παιδιού θα θέσει την διάγνωση. Κάποιες φορές απαιτείται η διενέργεια μελέτης ύπνου. Είναι μια ανώδυνη εξέταση, που διενεργείται σε ειδικό εργαστήριο ή και στο σπίτι και μας δίνει χρήσιμες πληροφορίες για τον βαθμό της άπνοιας.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι εάν δεν θεραπευτεί;

  • Ροχαλητό
  • Έλλειψη ύπνου
  • Νυχτερινή ενούρηση
  • Καθυστερημένη ανάπτυξη
  • Απόσπαση της προσοχής – Υπερκινητικότητα
  • Αναπνευστικά προβλήματα
  • Καρδιολογικά προβλήματα

Πώς θεραπεύεται

Επειδή η πιο συχνή αιτία άπνοιας στα παιδιά είναι οι υπερτροφικές αμυγδαλές/κρεατάκια, η χειρουργική αφαίρεσή τους βελτιώνει σημαντικά τον ύπνο και την συμπεριφορά του παιδιού.

Πηγή: American Academy of Otolaryngology, Head & Neck Surgery