Αρχική Σελίδα / Υγεία / ΠΑΙΔΙΚΟ ΑΣΘΜΑ: Μύθοι & Αλήθειες!
ΠΑΙΔΙΚΟ ΑΣΘΜΑ: Μύθοι & Αλήθειες!

ΠΑΙΔΙΚΟ ΑΣΘΜΑ: Μύθοι & Αλήθειες!

1 Αστέρι2 Αστέρια3 Αστέρια4 Αστέρια5 Αστέρια (Χωρίς αξιολογήσεις)
Παρακαλώ περιμένετε ...

Το άσθμα είναι η πιο συχνή χρόνια νόσος της παιδικής ηλικίας. Χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενα επεισόδια βήχα και συριγμού («ακροαστικών») λόγω της φλεγμονής των αεραγωγών, η οποία προκαλεί απόφραξη. Μολονότι τα συμπτώματα είναι συχνά αναστρέψιμα, η φλεγμονή παραμένει στους αεραγωγούς και μπορεί να προκαλέσει μόνιμες βλάβες στην μετέπειτα ζωή,  αν το παιδί δεν λάβει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Η εξέταση εκλογής στη διάγνωση του παιδικού άσθματος είναι η σπιρομέτρηση και συνεπικουρούν το ιστορικό του παιδιού, η κλινική εξέταση και ειδικά ερωτηματολόγια. Ωστόσο υπάρχουν πολλοί μύθοι γύρω από το παιδικό άσθμα, οι οποίοι  στη συνέχεια θα απαντηθούν.

Μύθος 1

Το άσθμα δεν μπορεί να διαγνωστεί σε μικρή ηλικία

Η Αλήθεια: Το άσθμα μπορεί να διαγνωσθεί σε κάθε ηλικία από ειδικό γιατρό.

Μύθος 2

Το παιδικό άσθμα παρουσιάζεται μόνο με βήχα.

Η Αλήθεια: Δεν έχουν όλα τα παιδιά τα ίδια συμπτώματα. Τα παιδιά μπορεί να εμφανίσουν χρόνια βήχα, βήχα και έντονη κούραση στην άσκηση, νυχτερινό βήχα ή να έχουν την εικόνα του παιδιού που «είναι συνέχεια άρρωστο» ειδικά όταν πηγαίνει στο σχολείο.

Μύθος 3

Τα παιδιά με άσθμα δεν πρέπει να κουράζονται  ή να συμμετέχουν σε αθλητικές δραστηριότητες.

Η Αλήθεια: Εφόσον το άσθμα ελέγχεται με κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, το παιδί επιβάλλεται να συμμετέχει σε δραστηριότητες. Ο γιατρός σας θα σας εξηγήσει τι να κάνετε αν εμφανιστούν συμπτώματα.

Μύθος 4

Το άσθμα «φεύγει» όταν το παιδί μεγαλώνει

Η Αλήθεια: Το άσθμα παραμένει σε όλη τη ζωή αλλά μπορεί να μην εκδηλώνεται με συμπτώματα παρά μόνο σε κάποιες ιδιαίτερες περιστάσεις. Είναι σημαντικό να αντιμετωπίζεται σωστά σε μικρή ηλικία.

Μύθος 5

Τα εισπνεόμενα φάρμακα είναι επικίνδυνα.

Η Αλήθεια: Τα εισπνεόμενα φάρμακα δεν είναι επικίνδυνα και δεν επηρεάζουν το ύψος του παιδιού. Αντίθετα το μη ελεγχόμενο άσθμα μπορεί να επηρεάσει το ύψος του.

Μύθος 6

Η θεραπεία του άσθματος είναι ίδια για όλα τα παιδιά.

Η Αλήθεια: Ο ειδικός γιατρός είναι αυτός που θα εξατομικεύσει τη θεραπεία του άσθματος για το κάθε παιδί ανάλογα με το είδος του άσθματος του, ώστε να είναι αποτελεσματική.

Μύθος 7

Τα παιδιά πρέπει να παίρνουν φάρμακα για το άσθμα μόνο όταν έχουν συμπτώματα.

Η Αλήθεια:  Τα παιδιά χρειάζονται ανακουφιστικά φάρμακα όταν έχουν συμπτώματα αλλά τα περισσότερα πρέπει να λαμβάνουν και αντιφλεγμονώδη αγωγή την υπόλοιπη περίοδο.

Μύθος 8

Το παιδικό άσθμα είναι πάντα αλλεργικό.

Η Αλήθεια: Αν και είναι αλλεργικό τις περισσότερες φορές, ωστόσο υπάρχουν και παιδιά με μη αλλεργικό άσθμα.

Αν  έχετε οικογενειακό ιστορικό άσθματος ή αλλεργιών, το παιδί σας έχει ιστορικό αλλεργίας ή παρουσιάζει κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα ή υποψιάζεστε ότι μπορεί να πάσχει από άσθμα, συμβουλευτείτε τον ειδικό παιδίατρο ώστε να σας βοηθήσει και να σας δώσει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και οδηγίες. Η έγκαιρη φαρμακευτική αγωγή μπορεί να καθορίσει την ποιότητα ζωής του παιδιού σας, τώρα και στην ενήλικη ζωή του.

Από την έντυπη έκδοση του Free Press Magazine “Εντυπάκι”. Δείτε το τεύχος ΠΑΙΔΙ & ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ 2019 πατώντας εδώ