Τελευταία Νέα
Αρχική Σελίδα / Για τη Γυναίκα / ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΜΠΑΚΛΑΒΑΣ: Μια συνταγή από την Πόλη!
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΜΠΑΚΛΑΒΑΣ: Μια συνταγή από την Πόλη!

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΜΠΑΚΛΑΒΑΣ: Μια συνταγή από την Πόλη!

1 Αστέρι2 Αστέρια3 Αστέρια4 Αστέρια5 Αστέρια (Χωρίς αξιολογήσεις)
Παρακαλώ περιμένετε ...

Υλικά

•    2 πακέτα φύλλα κρούστας (20 φύλλα, περίπου 1 κιλό)
•    400 γραμ. αμύγδαλα χοντροκομμένα
•    400 γραμ. καρύδια χοντροκομμένα
•    150 γραμ. γαλέτα, ή 18 φρυγανιές στο μούλτι, περίπου
•    1 κουτ. γλυκού γεμάτο κανέλλα
•    1 κουτ. γλυκού κοφτό γαρύφαλλο
•    1 πρέζα μοσχοκάρυδο
•    1 πορτοκάλι (το ξύσμα)
•    3 κουτ. σούπας ζάχαρη
•    1 κουτ. σούπας καστανή ακατέργαστη ζάχαρη (προαιρετικά)
•    200 γραμ. βούτυρο αγελάδος
•    50 γραμ. βούτυρο πρόβειο
•    150 γραμ. φυτίνη

Για το μέλωμα

•    150 γραμ. μέλι
•    950 γραμ. ζάχαρη
•    600 γραμ. νερό
•    1 ξύλο κανέλλα
•    1½ κουτ. σούπας χυμό λεμόνι
•    ½ λεμόνι (τη φλούδα του)

Εκτέλεση

Σ᾿ ένα μικρό κατσαρολάκι, σε χαμηλή θερμοκρασία, βάζουμε τα βούτυρα και τη φυτίνη να λιώσουν.
Βάζουμε τα αμύγδαλα και τα καρύδια στο μούλτι και τα χοντροκόβουμε, προσέχοντας να μην γίνουν σκόνη.
    Μπακλαβάς παραδοσιακός - Τα φαγητά της γιαγιάς         Μπακλαβάς παραδοσιακός - Τα φαγητά της γιαγιάς
Έπειτα βάζουμε όλα τα υλικά, (εκτός απ᾿ τα βούτυρα) σ᾿ ένα μπολ και τα ανακατεύουμε πολύ καλά.
Παίρνουμε το βαθύ ταψί της κουζίνας, ή ένα στρογγυλό Ν°36 (36 εκ. διάμετρο).
Το βουτυρώνουμε καλά, μέσα και στα πλάγια και στρώνουμε 6 φύλλα, (αν χρησιμοποιήσουμε το στρογγυλό, τα στρώνουμε ακτινωτά), βουτυρώνοντας το καθένα που βάζουμε πολύ καλά, αλλά χωρίς πολύ βούτυρο.
    Μπακλαβάς παραδοσιακός - Τα φαγητά της γιαγιάς             Μπακλαβάς παραδοσιακός - Τα φαγητά της γιαγιάς
Μ᾿ ένα κουτάλι, ή τη χούφτα μας, σκορπίζουμε λίγη από τη γέμιση, έπειτα στρώνουμε επάνω ένα φύλλο, φροντίζοντας να μην περισσεύει γύρω – γύρω, (το διπλώνουμε όπου περισσεύει) και το βουτυρώνουμε.
Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο,  βάζοντας φύλλο – βουτύρωμα – γέμιση, φύλλο – βουτύρωμα – γέμιση, μέχρι να βάλουμε 8 φύλλα.
    Μπακλαβάς παραδοσιακός - Τα φαγητά της γιαγιάς                Μπακλαβάς παραδοσιακός - Τα φαγητά της γιαγιάς
Στη συνέχεια, τοποθετούμε από πάνω τα υπόλοιπα 6 φύλλα που μας έχουν μείνει, βουτυρώνοντάς τα ανάμεσα και γυρίζοντας τα κάτω φύλλα προς το εσωτερικό του ταψιού.
Μ᾿ ένα κοφτερό μαχαίρι, κόβουμε σε παράλληλες και διαγώνιες λωρίδες το γλυκό μας, φτιάχνοντας ρόμβους ή τριγωνικά κομμάτια.
     Μπακλαβάς παραδοσιακός - Τα φαγητά της γιαγιάς                 Μπακλαβάς παραδοσιακός - Τα φαγητά της γιαγιάς
Δεν σέρνουμε το μαχαίρι, για να μην τσαλακωθούν τα φύλλα και προσέχουμε να μην φτάνει το μαχαίρι μας μέχρι τον πάτο του ταψιού, αλλά να κόβει, περίπου μέχρι τη μέση.
Ακολούθως, καρφώνουμε σε κάθε κομμάτι που σχηματίστηκε από ένα καρφί γαρύφαλλο, τα περιχύνουμε με το βούτυρο που μας έχει μείνει και τα ραντίζουμε με μπόλικο νερό.
(Στο στάδιο αυτό, και πριν το ραντίσουμε με νερό, αλλά αφού το καλύψουμε με μεμβράνη, μπορούμε να το φυλάξουμε στην κατάψυξη, για μελλοντική χρήση).
    Μπακλαβάς παραδοσιακός - Τα φαγητά της γιαγιάς             Μπακλαβάς παραδοσιακός - Τα φαγητά της γιαγιάς
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C, στις αντιστάσεις, στην προτελευταία σχάρα, για 1½ ώρα περίπου,  μέχρι να ροδοκοκκινίσει το γλυκό μας.
Το αφήνουμε να κρυώσει για 2 τουλάχιστον ώρες, πριν του ρίξουμε το σιρόπι.Ετοιμάζουμε το σιρόπι, βάζοντας σε μια κατσαρόλα τα υλικά μας και από την ώρα που θα πάρει βράσει, το βράζουμε για 4′.
Μόλις ετοιμαστεί, το περιχύνουμε καυτό στον παγωμένο μπακλαβά, ρίχνοντάς το λίγο – λίγο, προσεκτικά, για να πάει παντού.
Αφήνουμε μέχρι να απορροφήσει το γλυκό μας το σιρόπι και μετά…Εάν περισσέψει, διατηρείται για μία εβδομάδα.
Ανάλογα με τα γούστα μας, μπορούμε να το φτιάξουμε μόνο με καρύδι, ή μόνο με αμύγδαλο ή μόνο με φυστίκια Αιγίνης.
Πηγή: faghtagiagias.gr