Αρχική Σελίδα / Πολιτισμός / ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΩΝ: Του Καβαλιώτη Δημοσιογράφου Βαγγέλη Παπαδόπουλου!
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΩΝ: Του Καβαλιώτη Δημοσιογράφου Βαγγέλη Παπαδόπουλου!

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΩΝ: Του Καβαλιώτη Δημοσιογράφου Βαγγέλη Παπαδόπουλου!

1 Αστέρι2 Αστέρια3 Αστέρια4 Αστέρια5 Αστέρια (Χωρίς αξιολογήσεις)
Παρακαλώ περιμένετε ...

Με αφορμή τη συμπλήρωση των 50 χρόνων δημοσιογραφίας
του Καβαλιώτη Δημοσιογράφου Βαγγέλη Παπαδόπουλου
η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός» σας προσκαλεί στην παρουσίαση των βιβλίων του:

«Διόρθωσις  ημαρτημένων ο βίος και η πολιτεία μου.
Συμβολή στην ιστορία του Τύπου και στην ιστορία της Καβάλας 1968 – 2018 –
Πενήντα χρόνια πάθος»,

«Στα ίχνη μιας άγνωστης»

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου και ώρα 19:30
στην αίθουσα εκδηλώσεων της Βιβλιοθήκης.

Ο Δημοσιογράφος – Συγγραφέας θα μιλήσει για τα βιβλία του και θα συνομιλήσει με το κοινό, παράλληλα θα δωρίσει στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας βιβλία της προσωπικής του συλλογής καθώς επίσης και το σπάνιο τεκμήριο
του  Κώδικα Δημογεροντίας του έτους 1864.

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος ξεκίνησε την καριέρα του πριν από 50-60 χρόνια στον τύπο της περιφέρειας. Eξέδωσε εφημερίδες και περιοδικά και ίδρυσε τον πρώτο ραδιοφωνικό σταθμό στην Καβάλα. Όταν εγκαταστάθηκε στην Αθήνα  εργάστηκε σε εφημερίδες ως ρεπόρτερ, συντάκτης, αρχισυντάκτης και πολιτικός συντάκτης, διευθυντής στην ΕΡΤ, σε ιδιωτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς. Στο αθηναϊκό κοινό τον πρωτοπαρουσίασε ο «Αθηναίος» της «Καθημερινής», όταν κυκλοφόρησε το πρώτο του βιβλίο  με τίτλο: «Χάριν ειλικρινείας» με μια σειρά χρονογραφημάτων.

Πρόκειται για ένα αυτοβιογραφικό βιβλίο που αφορά την πενηντάχρονη καριέρα του Βαγγέλη Παπαδόπουλου στην έντυπη Δημοσιογραφία. Στις εφημερίδες και στα περιοδικά, στα ρεπορτάζ και στις δημοσιογραφικές αποστολές, σε ανέκδοτα περιστατικά και στις σχέσεις του δημοσιογράφου – συγγραφέα με προσωπικότητες της δημόσιας και εγχώριας διεθνούς πολιτικής ζωής και όχι μόνον.

«Στα ίχνη μιας άγνωστης»

Πρόκειται για ένα συναρπαστικό ερωτικό ιστορικό μυθιστόρημα και αναφέρεται σε μια ερωτική δραματική περιπέτεια που διαδραματίζεται στα χρόνια του Μακεδονικού Αγώνα από το 1903 ως το 1913 που ο ναύαρχος Κουντουριώτης απελευθέρωσε την Καβάλα και γενικά την Ανατολική Μακεδονία. Στις σελίδες του βιβλίου και ανάμεσα στην ερωτική περιπέτεια του πρωταγωνιστή του, περιγράφονται οι δραματικές συνθήκες του πληθυσμού, η εισβολή των κομιτατζήδων και οι βιαιοπραγίες εις βάρος των κατοίκων για τον εκβουλγαρισμό τους, η επανάσταση του ‘Ιλιντεν, οι ηρωϊκοί αγώνες των Μακεδονομάχων, η θυσία του Παύλου Μελά, η δράση του ‘Ιωνα Δραγούμη και του Λάμπρου Κορομηλά, η απελευθέρωση της Καβάλας και της Ανατολικής Μακεδονίας.

Ο αναγνώστης έχει την δυνατότητα να βρεθεί με έναν θαυμάσιο τρόπο μυθοπλασίας στο περιβάλλον του Μακεδονικού Αγώνα και να ζήσει στιγμές ιστορικού μεγαλείου από την αυτοθυσία των Μακεδονομάχων. Και ενώ είναι συνεπαρμένος από την πλοκή της ερωτικής περιπέτειας, χωρίς να το καταλάβει γνωρίζει όλες τις πτυχές του μακεδονικού ζητήματος και μαθαίνει όλα τα ιστορικά γεγονότα χωρίς να κουραστεί… Πως ξεκίνησε το «μακεδονικό θέμα», ποιοι το δημιούργησαν εκ του μηδενός, ποια ήταν η στάση του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, τι επιδίωκε η Βουλγαρία, ποιος ήταν ο ρόλος των εθελοντών αγωνιστών που πολέμησαν τους κομιτατζήδες και λευτέρωσαν την Μακεδονία.

Ο συγγραφέας, στηριζόμενος σε ιστορικές πηγές περιγράφει τις θηριωδίες των εισβολέων εις βάρος του ελληνικού στοιχείου, τους βιασμούς και τις καταστροφές, τις φυλακίσεις τα βασανιστήρια και την ομηρία των κατοίκων σε όλη την περίοδο της βουλγαρικής κατοχής. Και με διερευνητικό τρόπο, εξιστορεί πως ξεκίνησε η ιδέα της δημιουργίας της “μακεδονικής εθνότητας”, ο αλυτρωτισμός και η προσπάθεια δημιουργίας της Μακεδονίας του Αιγαίου από το Κρούσοβο ως την Αδριανούπολη.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην επανάσταση του Ίλιντεν, που μέσα σε λίγους μήνες καταπνίγηκε από τον Οθωμανικό στρατό και έκτοτε εκείνο το γεγονός έγινε εφαλτήριο των Σλάβων, αρχικά των Βουλγάρων και μετά των Σκοπιανών, ως εθνικό τους ορόσημο, για τις αλυτρωτικές τους διαθέσεις. Και περιγράφονται οι συνθήκες εκείνης της εποχής μέσα στις οποίες ζούσε ο ελληνισμός με την προσδοκία της απελευθέρωσής του και της ενσωμάτωσής του στο νεαρό ελληνικό κρατίδιο που μόλις είχε ιδρυθεί και επεδίωκε την εθνική του ολοκλήρωση.