Αρχική Σελίδα / Πολιτισμός / ΚΑΒΑΛΑ: Παρουσίαση Cosmopolis Festival 2020!
ΚΑΒΑΛΑ: Παρουσίαση Cosmopolis Festival 2020!

ΚΑΒΑΛΑ: Παρουσίαση Cosmopolis Festival 2020!

1 Αστέρι2 Αστέρια3 Αστέρια4 Αστέρια5 Αστέρια (Χωρίς αξιολογήσεις)
Παρακαλώ περιμένετε ...

 

ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ «ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ» ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΑΓΓΕΛΙΔΗ

Μια γιορτή της πολυπολιτισμικότητας, της γνωριμίας και του αλληλοσεβασμού! Ένα πολυδιάστατο φεστιβάλ που συγκεντρώνει περισσότερους από 30.000 επισκέπτες, όλων των ηλικιών και αποτελεί πολιτιστικό σημείο αναφοράς για την ευρύτερη περιοχή. Η πολυμορφία αυτή βοηθάει στη βαθειά κατανόηση των πολιτισμών των φιλοξενούμενων χωρών και προάγει τη διεύρυνση του πνεύματος των πολιτών, καθιστώντας την Καβάλα σημαντική κοιτίδα πολιτισμού.
To περασμένο καλοκαίρι το Cosmopolis συμπλήρωσε την 12η χρονιά.

Ξεκίνησε το 2000 για πρώτη φορά, έγινε ξανά το 2002 και μέχρι το 2008 συνέχισε κανονικά.
Το 2016 έγινε το Cosmopolis Reunion μετά από μερικά χρόνια διακοπής και συνεχίζεται κανονικά μέχρι σήμερα.

Η Δημωφέλεια χρηματοδοτεί και οργανώνει το Φεστιβαλ όπως πάντα. Ένα φεστιβάλ που εξελίσσεται, αλλάζει, μεταμορφώνεται με μια πιο σύγχρονη και πιο διαδραστική προσέγγιση.

Ξεκινήσαμε μια πολύ σοβαρή προσπάθεια στο θέμα των χορηγιών και της συμμετοχής όλης της πόλης σε κάτι που αφορά όλους μας. Στόχος μας είναι το Φεστιβάλ από την επόμενη χρονιά να αυτοχρηματοδοτείται και να καλύπτει ένα μεγάλο μέρος των εξόδων του περιορίζοντας όσο μπορεί περισσότερο την χρηματοδότηση από τα χρήματα των δημοτών, από τα χρήματα όλων μας.

Η εμπλοκή των επιχειρηματιών της πόλης και όχι μόνο, είτε με τη μορφή χορηγιών είτε με τη μορφή εκμετάλλευσης εμπορικών δραστηριοτήτων, θα αλλάξει τη λογική τού… έχουμε άφθονα χρήματα …ξοδεύουμε (το εύκολο) αλλά οργανώνουμε κάτι με τη συμμετοχή πολλών και με την έννοια του εθελοντισμού και της χαράς της συμμετοχής σε αυτή τη γιορτή αλλά και με την έννοια της επαγγελματικής δραστηριοποίησης ανθρώπων της αγοράς της πόλης μας.

Τελειώνοντας, οφείλω και έχω την υποχρέωση να ευχαριστήσω όλα τα στελέχη και εργαζόμενους της Δημωφέλεια που όλα αυτά τα χρόνια καταθέτουν και την ψυχή τους πέρα και έξω από ωράρια για την υλοποίηση και άψογη διοργάνωση του Φεστιβάλ.

ΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

Θεωρώ ότι η σημερινή ημέρα είναι πολύ σημαντική, καθώς με την παρουσίαση του φετινού προγράμματος, ανοίγει μια καινούργια σελίδα, για έναν από τους κορυφαίους πολιτιστικούς θεσμούς στο Δήμο Καβάλας.

Η αναβάθμιση του Φεστιβάλ Cosmopolis, αποτελούσε για μένα και τη δημοτική μου ομάδα, ένα μεγάλο στοίχημα.
Βασική μας επιδίωξή ήταν και παραμένει, να συμπεριληφθεί πλέον επάξια στον χάρτη των παγκοσμίως φημισμένων Φεστιβάλ και να συμβάλλει τα μέγιστα στην προσπάθεια ποιοτικής προβολής της πόλης μας στο εξωτερικό.

Το Cosmopolis, θα μας δώσει την ευκαιρία να βγούμε από τα σύνορα της περιφερειακής μας ενότητας και να κερδίσουμε τη μάχη της εξωστρέφειας.

Νομίζω ότι η Καβάλα έχει όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου.

Είναι η πόλη που συνδέει τον Βορρά με τον Νότο και την κουλτούρα της Ανατολής με τη Δύση.

Είναι ένα σταυροδρόμι πολιτισμών, ένας σύνδεσμος πολιτιστικών επιρροών που οφείλουμε να αξιοποιήσουμε.

Από την χερσόνησο της Παναγίας, και την πόλη μας, την Καβάλα, πρέπει να αναδειχθεί ένα στίγμα πολιτισμού, που θα ταξιδέψει σε όλες τις Ηπείρους.

Η Παναγία και η Καβάλα μπορεί και πρέπει να αποτελέσουν το σημείο εκκίνησης για ένα πολιτιστικό ταξίδι προς όλες τις κατευθύνσεις.

-Έχει στα χέρια της τον ιδανικό θεσμό του COSMOPOLIS…
-Έχει την ιστορία της, τα θέατρα της…
-Έχει τα όμορφα στενά της παλιάς πόλης…
-Έχει τα καπνομάγαζα με το ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον…
-Έχει το λιμάνι, το αεροδρόμιο και την οδική σύνδεση της Εγνατίας Οδού, που δίνουν άμεση πρόσβαση στον τόπο μας.

Πρέπει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά να τα αξιοποιήσουμε και να δώσουμε μια νέα πνοή στην πόλη.

Το COSMOPOLIS, όπως υπαινίσσεται και ο ορισμός του, πρέπει να κάνει την Καβάλα, “Πόλη” γνωστή σε όλο τον κόσμο.

Έχει τα φόντα και τη δύναμη που πηγάζουν από τον τόπο, από το πλούσιο παρελθόν και το ελπιδοφόρο μέλλον του, αλλά και τους σωστούς και κατάλληλους ανθρώπους.

Η δική μας θέση είναι ξεκάθαρη. Στηρίζουμε και θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε το Cosmopolis στη νέα του πορεία.
Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον καλλιτεχνικό διευθυντή του φεστιβάλ Cosmopolis, Άλκη Ζοπόγλου, για την

προσπάθεια βελτίωσης όλων των χαρακτηριστικών του θεσμού, η οποία κράτησε αρκετούς μήνες.

Είμαι σίγουρος ότι το φεστιβάλ Cosmopolis 2020, θα είναι ένα πολύ όμορφο ταξίδι στις γειτονιές του κόσμου, γεμάτο νέες εμπειρίες και ευχάριστες εκπλήξεις για όλους μας.

Cosmopolis 2020 – presentation

Όλα αυτά τα χρόνια έχει γίνει μια πολύ Αξιόλογη προσπάθεια από τους ανθρώπους που διαχειρίζονταν το

Cosmopolis , με τα παρακάτω κύρια χαρακτηριστικά:

 • το υπέρμετρο πάθος,
 • την προσωπική θυσία και,
 • το φιλότιμο

Το Cosmopolis χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης και αγάπης από όλους μας. Είναι κάτι που το εισπράτουμε καθημερινά από όλους… Του αξίζει λοιπόν μια ιδιαίτερη μεταχείρηση που θα το αναδείξει ακόμη περισσότερο τόσο πανελλαδικά όσο και παγκόσμια.

Την πολιτική απόφαση γι αυτήν την μεταχείριση την πήρε ο Κος Δήμαρχος και την υλοποίησή της έχω αναλάβει εγώ, με απόλυτη συναίσθηση της ευθύνης μου και πάντοτε προσπαθώντας να αξιοποιήσω την πάνω από 25 χρόνια εμπειρίας μου στην αγορά των φεστιβάλ αυτού του τύπου παγκοσμίως.

Είναι σημαντικό να κατορθώσει το φεστιβάλ να μπει σε ένα γρανάζι κίνησης που θα το κρατήσει ζωντανό και επίκαιρο τις επόμενες δεκαετίες.

Για να επιτευχθεί αυτό χρειάζεται ΑΝΑΝΕΩΣΗ η οποία θα εξασφαλίσει:

 • ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΣΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ &
 • ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΣΤΙΣ ΤΑΣΕΙΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ

Άλλωστε τα φεστιβάλς αναπροσαρμόζουν το πρόσωπό τους πολύ συχνά, είναι ζωντανοί οργανισμοί καθώς απευθύνονται στον άνθρωπο και πρέπει να επιδιώκουν την προσαρμογή στα νέα δεδομένα που προκύπτουν, φυσικά, μέσω της ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ.

Ξεκινήσαμε από τον Οκτώβριο του 2019. Το χρονικό διάστημα μέχρι τώρα είναι πολύ μικρό, αλλά πιστεύω ότι κατορθώσαμε να κάνουμε αρκετά πράγματα για να δημιουργήσουμε ένα ικανοποιητικό λιφτινγκ στο φεστιβάλ.

Η ΑΝΑΝΕΩΣΗ που επιδιώχθηκε βασίστηκε σε 4 ΑΞΟΝΕΣ:

 1. Ανάδειξη της κουλτούρας των λαών – επίκεντρο «Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ» και η μοναδικότητά του (Βασική αρχή του φεστιβάλ από την ίδρυσή του ακόμη)
 1. Συμμετοχικότητα – διαδραστικότητα – η ανάδειξη των τέχνων στην ζωή μας.

Υιοθετούμε πολύ περισσότερες δράσεις που παρακινούμε και προτρύνουμε τον κόσμο – μικρούς και μεγάλους – να είναι μέρος αυτών. Τους παροτρύνουμε επίσης να έχουν ενεργή ενασχόληση με την τέχνη θεωρώντας την σαν το ιδανικό μέσο διαπαιδαγώγησης, αλληλοκατανόησης, δημιουργικότητας αλλά και εκτόνωσης εν τέλει.

 1. Ευαισθητοποίηση όλων μας (ιδιαίτερα των νέων) στα κοινωνικά ζητήματα της εποχής μας.

Υιοθετούμε δράσεις που μας προτρύνουν (ιδιαίτερα τους νέους), να ενεργοποιηθούμε ως πολίτες και να αποκτήσουμε καλύτερη συνείδηση αλλά και άποψη για θέματα διαχείρισης της καθημερινότητας μας.

 1. Brand Name και η Εξωστρέφεια.

Ενισχύουμε το όνομα του φεστιβάλ, μεγαλώνοντάς το σε διάρκεια και ανοίγοντας το πεδίο δράσεων του έτσι ώστε η πόλη να αποτελεί σημείο πολιτιστικής αναφοράς καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου.

Δομή του φεστιβάλ Cosmopolis για το 2020:

Η διάρκεια του πλέον μεγαλώνει. Ξεκινά στα τέλη Μαίου και κλείνει για το 2020 στα τέλη Νοεμβρίου. Χωρίζεται σε 3 περιόδους οι οποίες είναι:

Cosmopolis@home – CosmoWorld – CosmoClassical

 • Cosmopolis@home:

Είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα δράση που έχει αγκαλιαστεί με πολύ μεγάλη αγάπη και ενδιαφέρον από τον κόσμο ακόμη από τις πρώτες συζητήσεις. Από 29 Μαίου και κάθε Παρασκευή μέχρι τις 03 Ιουλίου οργανώνονται μικρές συναυλίες στις γειτονιές της χερσονήσου και στις αυλές των σπιτιών. Η διάρκεια του Cosmopolis@home είναι για 6 εβδομάδες με 3 συναυλίες ταυτόχρονα κάθε Παρασκευή βράδυ. Είναι μια δράση όπου η Καβάλα και οι κάτοικοί της γιορτάζουν ουσιαστικά την έλευση του Cosmopolis και το καλωσορίζουν. Καλούνται να ανοίξουν με όμορφους ήχους τα σπίτια και τις αυλές τους, για να το υποδεχθούν. Μέσα από τα στενά της πόλης και της ιστορικής χερσονήσου της Παναγίας, ξεκινούν οι ήχοι το ταξίδι τους για να ακουστούν σε όλο τον κόσμο, εκεί όπου θα ταξιδεύει κάθε χρόνο το Cosmopolis. Ταυτόχρονα δίνεται η δυνατότητα σε πρωτότυπα μουσικά σχήματα και στους τοπικούς κυρίως καλλιτέχνες να εκφράσουν την τέχνη τους δημόσια και να ενταχθούν στην ομπρέλα εκδηλώσεων του Cosmopolis.

 • CosmoWorld:

Έτσι αποκαλούμε πλέον την δεύτερη περίοδο του φεστιβάλ που συμπίπτει χρονικά με τους καλοκαιρινούς μήνες και συμπεριλαμβάνει και το γνωστό τετραήμερο που όλοι μας ξέρουμε. Ξεκινά με το Wood Water Wild στις 16 Ιουνίου, συνεχίζει από 16 έως 19 Ιουλίου, όπου είναι και ο κύριος όγκος εκδηλώσεων και, ολοκληρώνεται με 4 events 2 μέσα στον Αύγουστο και 2 τον Σεπτέμβριο. Ένα ιδιαίτερο κομμάτι του CosmoWorld, είναι η αναφορά στην τέχνη. Το κομμάτι αυτό το ονομάσαμε:

 • CosmoArts.

Ø Για φέτος έχουμε επιλέξει την τέχνη της Κεραμικής, όπου αξιόλογοι καλλιτέχνες τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό (Ταϋλάνδη, Πολωνία, Τουρκία) προσκαλούνται να δημιουργήσουν κεραμικά έργα στα πλαίσια του Cosmopolis. Έργα που θα παραμένουν κάθε χρόνο στην πόλη και θα διακοσμούν διάφορα σημεία της. Ταυτόχρονα και σε επίπεδο ερασιτεχνικής ενασχόλησης θα δημιουργούνται ελεύθερα εργαστήρια για το κοινό που θα κατευθύνουν αξιόλογοι κεραμίστες από την περιοχή μας και σπουδαστές καλών τεχνών που θα έρθουν στην πόλη μας τρόφιμοι για να παρακολουθήσουν και να συνδράμουν σε αυτό το δημιουργικό event. Το CosmoArt θα τρέχει από την Δευτέρα 13 Ιουλίου μέχρι και τις 19 Ιουλίου στην κεντρική πλατεία. Θα δημιουργηθούν εκθαμβωτικά και μεγάλα σε όγκο κεραμικά έργα, εκ των οποίων το ένα θα αποκαλυφθεί το Σάββατο το βράδυ μετά την συναυλία του φρουρίου και τα άλλα δύο το πρωί της Κυριακής.

Ø Ένα δεύτερο κομμάτι που διατηρούμε μερικώς από την παλαιότερη μορφή του Cosmopolis είναι αυτό με αναφορά στους νέους. Πλέον το μετονομάσαμε σε CosmoYouth γιατί δεν επικεντρώνεται μόνο σε πολύ μικρές ηλικίες αλλά και σε νέους μεγαλύτερης ηλικίας. Δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα σε δράσεις ευαισθητοποίησης τους σε ζητήματα περιβάλλοντος και κυκλικής οικονομίας, στην σχέση τους με την μουσική δημιουργία. Σχεδιάζονται ευχάριστες δράσεις για νέους που θα έχουν την δυνατότητα μέσω έξυπνων πρακτικών να ξαναδίνουν χρηστικότητα σε αντικείμενα που θα προορίζοταν για σκουπίδια. Τώρα θα τα χρησιμοποιουμε για να παράγουμε μουσική. Πρόκειται πραγματικά για μια πολύ ενδιαφέρουσα και διασκεδαστική δράση για τους νέους.

Ø Ένα τρίτο κομμάτι που παράλληλα με όλα τα παραπάνω θα τρέχει αυτές τις 4 ημέρες, αφορά διάφορες παράλληλες δράσεις πάντοτε σε σχέση με το concept του φεστιβάλ. Αυτό το κομμάτι το ονομάζουμε CosmoEvents και σας αναφέρω μερικά από αυτά:

 • μουσικοί του δρόμου που θα ομορφαίνουν με τους ήχους τους το κέντρο της πόλης τις πρωινές ώρες, αλλά και την Θ. Πουλίδου τις απογευματινές – βραδυνές,
 • το περιπλανώμενο μουσείο ένα ιδιαίτερο μουσείο με καμπάνες και κουδούνια από όλον τον κόσμο, (αφορμή για περιήγηση σε αυτές τις χώρες)
 • την φωτογραφική έκθεση με αρχαιολογικούς χώρους από την Κάτω Ιταλία και την Ελλάδα που θα γίνει ετην παλιά Μουσική,
 • η παρουσίαση δημιουργιών από επιλεγμένους χειροτέχνες,
 • το επιβλητικό και αριστουργιματικό mapping projection με ιδιαίτερη αναφορά στην ιστορία της πόλης σε μεγάλη επιφάνεια κατά την διαδρομή της Θ. Πουλίδου, αλλά και,
 • τα περίπτερα των χωρών που φέτος προσκαλούνται να μας παρουσιάσουν την κουλτούρα τους,
 • τα χορευτικά events που θα λαμβάνουν χώρα στο κεντρικότερο σημείο της κορυφής του λόφου της Παναγίας, στην ειδική σκηνή που δημιουργείται μόνο για χορό και την οποία ονομάζουμε σκηνή χορού. Εκεί, κάθε απόγευμα τόσο για όσους ενδιαφέρονται να χορέψουν αλλά, και για όσους ενδιαφέρονται να θαυμάσουν χορούς από διάφορες χώρες, θα φιλοξενούνται ανοικτές στο κοινό επιδείξεις χορών από τις προσκεκλημένες χώρες (για φέτος θα είναι η Αργεντινή, η Παλαιστίνη, η Ιταλία και η Ισπανία). Το βράδυ μετά τις 22.15 θα ξεκινά πάρτυ με διάσημους DJ’s και χορούς όπως Salsa, Tango, Zumba αλλά και παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς.
 • επίσης, στο ειδικά διαμορφωμένο Bar θα μπορούν οι επισκέπτες να πίνουν ευχάριστα το ποτό τους και να δοικιμάσουν γευστικότατους μεζέδες και snacks από τις χώρες που συμμετέχουν στο φεστιβάλ.

Ø Τελευταίο είναι το κομμάτι των CosmoConcerts. Έχουμε κάνει σε αυτό το κομμάτι του φεστιβάλ, ιδιαίτερη προσπάθεια να καλύψουμε κάθε επιθυμία του κοινού και να διευρύνουμε ακόμη περισσότερο το target group των ανθρώπων που επιθυμούν να παρακολουθούν συναυλίες στο φεστιβαλ. Εκτός από την σκηνή του φρουρίου η οποία θα φιλοξενήσει όπως κάθε χρόνο ιδιαίτερες συναυλίες με πολύ διακριτά ονόματα της διεθνούς μουσικής σκηνής δημιουργούνται άλλα 2 stages (σκηνές).

Η μια με πιο εναλλακτικό ήχο την οποία ονομάζουμε εναλλακτική σκηνή. Στήνεται στην οδό Πιπίνου με φόντο τις καμάρες και προωθεί κυρίως τοπικές μπάντες με πρωτότυπο και ξεχωριστό ήχο. αναδεικνύοντας την προοπτική τους να συμμετάσχουν και σε άλλες παρόμοιες σκηνές τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Η δεύτερη σκηνή αφορά έναν πιο παραδοσιακό ήχο και την ονομάζουμε World σκηνή. Αυτή θα στηθεί στο πίσω μέρος του αγάλματος του Μεχμέτ Αλή, στο γνωστό σε όλους μας «θεατράκι».

Το CosmoWorld ολοκληρώνεται με 4 ακόμη καλλιτεχνικές δράσεις, κατά κύριο λόγο συναυλίες, 2 μέσα στον Αύγουστο (3 και 19 Αυγούστου) και 2 μέσα στον Σεπτέμβριο (2 και 14 Σεπτεμβρίου). Γίνεται προσπάθεια να αναδειχθούν ιδιαίτερα σε ομορφιά σημεία της πόλης, που μέχρι τώρα παραμένουν αναξιοποίητα. Θα ανακοινωθούν πολύ σύντομα.

 • CosmoClassical.

Και περνάμε στο τελευταίο κομμάτι του Cosmopolis 2020 που είναι το CosmoClassical. Ξεκινά από 4 Νοεμβρίου και τελειώνει στις 29 Νοεμβρίου. Με το CosmoClassical το Cosmopolis ανοίγει την αγκαλιά του στην κλασσική μουσική και μας προσκαλεί να ζήσουμε την μαγεία της. Είναι μια δράση που οργανώνεται σε συνεργασία με το Δημοτικό Ωδείο της πόλης και σκοπό έχει να δώσει χώρο σε όλα τα είδη της κλασσικής μουσικής όπως αυτά εξελίσσονται στην διάρκεια των αιώνων, μέχρι και σήμερα.

Το CosmoClassical θα λάβει χώρα κατά την διάρκεια των Παρασκευοσαββατοκύριακων του Νοεμβρίου. Πρωταρχικό και κυρίαρχο ρόλο στο CosmoClassical, έχει ο Καβαλιώτης συνθέτης Γιάννης Α. Παπαιωάννου, του οποίου έργα του θα παρουσιαστούν από διακεκριμένους μουσικούς, αναδεικνύοντας την αξιόλογη συνθετική του δράση.

Όμως ένας ακόμη θεσμός ενσωματώνεται στο CosmoClassical. Μαθητές και καθηγητές των ωδείων της πόλης συνοδεύουν με τις μουσικές τους τα παιδιά με αναπηρίες στις χορογραφίες τους, στα πλαίσια του καθιερωμένου θεσμού “Live it up” δημιουργώντας ένα ιδανικό αποτέλεσμα συνεργασίας. Ταυτόχρονα μέσα σε αυτό το τριήμερο του Live it up λαμβάνουν χώρα ακόμη περισσότερα events από διάφορες δομές στην Ελλάδα για παιδιά με αναπηρία. Είναι πραγματικά τιμή μας που μέσα στο Cosmopolis φιλουξενούμε αυτήν την πολύ αξιόλογη δράση, που μας κάνει πραγματικά υπερήφανους.

Σεμινάρια, ανοικτές συζητήσεις με το κοινό και διαλέξεις στα Σαββατοκύριακα του Νοεμβρίου, ταυτόχρονα με αξιόλογες και ιδιαίτερες συναυλίες, εμπλουτίζουν το πρόγραμμα του CosmoClassical. Το πλήθος των νέων που την μελετούν στα κλασσικά ωδεία της περιοχής έχουν την δυνατότητα να συναντήσουν καταξιωμένους καλλιτέχνες, να αποκτήσουν ειδάλματα και να οραματιστούν την μελλοντική τους σχέση με την μουσική. Θα ήθελα σε αυτό το σημείο να επικεντρωθούμε σε μια πολύ ουσιαστική αλλαγή που θεωρώ πως ήταν απολύτως απαραίτητη για να τρέξει το φεστιβάλ με την σωστή ταχύτητα στο μέλλον.

Η αλλαγή στο λογότυπο, η ανανέωση στην ταυτότητα του φεστιβάλ και η ιστοσελίδα ήταν από τις πρώτες και βασικές μας προτεραιτότητες.

Το λογότυπο χρειαζόταν άμεσα έναν πιο φρέσκο και νεανικό χαρακτήρα και αυτό ήταν που επιδιώξαμε. Έτσι λοιπόν :

Τo λογότυπο που σχεδιάστηκε έχει ως εκκίνηση και αναφορά τις παρακάτω έννοιες – λέξεις κλειδιά που εμείς δώσαμε στο σχεδιαστή:

 • Πολιτισμός
 • Τέχνες
 • Άνθρωπος
 • Ένας
 • Πολλοί
 • Κοινότητα
 • Οικουμενικότητα
 • Τοπικότητα
 • Διαφορετικότητα
 • Ομοιότητα
 • Αναψυχή
 • Πολιτιστική εκπαίδευση
 • Συνέργεια

Μετά από πάρα πολλές διαβουλεύσεις και ανταλλαγή απόψεων, προέκυψε το τελικό λογότυπο για το οποίο είμαστε πραγματικά πολύ υπερήφανοι και θεωρούμε ότι θα συνοδεύει με την έντονη προσωπικότητά του το φεστιβάλ για τα επόμενα χρόνια της ζωής του.

Αυτό λοιπόν είναι το καινούργιο λογότυπο που πρώτη φορά εμφανίζεται δημόσια σε εσάς. Στο επιλεχμένο λογότυπο χρησιμοποιούνται πολλές γραμματοσειρές με ξεχωριστές διαθέσεις και προσωπικότητες – σοβαρές, περιστασιακές, παιχνιδιάρικες, συμβολικές, κομψές- που υποδεικνύουν την πολυδιάστατη προσωπικότητα του φεστιβάλ.

Συγχρόνως αναφέρεται στην αλλαγή, στην ανάπτυξη αλλά και στη δυναμικότητα του Cosmopolis. Σηματοδοτεί ένα φεστιβάλ που λειτουργεί ως ένα δυναμικό κέντρο-πομπός και συνιστά την πόλη του κόσμου, επεκτείνοντας την περιοχή χωρίς γεωγραφικά και ιδεολογικά όρια. Κάθε γράμμα και μια προσωπικότητα, μια κοινότητα, ένας λαός, μια κουλτούρα, ένας κόσμος.

Η Ιστοσελίδα ήταν το δεύτερο στοίχημα μας. Σχεδιάστηκε μια ολοκαίνουργια ιστοσελίδα που βασίστηκε στο ίδιο μοντέρνο και δυναμικό concept του λογότυπου.

Το συγκριτικό πλεονέκτημα με πριν είναι ότι είναι πραγματικά δυναμική, παρέχει όλες τις πληροφορίες με έξυπνο τρόπο στον χρήστη, είναι μοντέρνα και κυρίως προσβάσιμη από ανθρώπους με αναπηρία. Επίσης, δίνει τρομερή αυτονομία στο Cosmopolis που πλέον έχει την δυνατότητα το ίδιο να εκδίδει τα εισιτήρια και όχι να κάνει ανακατεύθυνση, σε άλλη σελίδα τύπου Viva χάνοντας έτσι τον πελάτη και όλη την δυνατότητα μελλοντικής επικοινωνίας μαζί του. Έτσι θα αρχίζουμε σιγά σιγά να χτίζουμε το δικό μας δίκτυο απευθείας επικοινωνίας με τον κόσμο, που τώρα δυστυχώς δεν το έχουμε, με το οποίο θα έχουμε δυνατότητα επικοινωνίας πατώντας μόνο ένα κουμπί.

Η διεύθυνση παραμένει η ίδια και είναι www.cosmopolisfestival.gr

Άρα λοιπόν, όλα όσα σας έχω αναφέρει πριν για την δομή και τις δράσεις του φεστιβάλ μπορείτε πλέον να τα βρείτε στην ιστοσελίδα του και με κάθε λεπτομέρεια.

Σίγουρα υπάρχουν δράσεις που δεν έχουν ακόμη αναρτηθεί στην ιστοσελίδα καθώς είναι σε επεξεργασία, αλλά κάθετι καινούργιο θα δημοσιεύεται αμέσως μόλις είναι απολύτως έτοιμο και θα ανακοινώνεται στις σελίδες του φεστιβάλ στα Social Media.

Πριν επιχειρήσω ένα resume από την σημερινή παρουσίαση ώστε να συγκρατήσετε τα σημαντικότερα στοιχεία θα επιθυμούσα μια μικρή αναφορά στον προυπολογισμό όλου αυτού του εγχειρήματος και στην διαχείριση του διαθέσιμου ποσού σε σχέση με άλλες χρονιές.

Φέτος με όλη αυτήν την κινητικότητα που σας περιέγραψα παραπάνω, κατορθώσαμε να είμαστε ακόμη πιο χαμηλά από την περσινή διαχειριστική χρονιά. Συμπεριλαμβάνοντας όλο αυτό το άνοιγμα του φεστιβάλ από τον Μάιο μέχρι και το τέλος Νοεμβρίου (και όχι μόνο 4 ημέρες του Ιουλίου), συμπεριλαμβάνοντας ακόμη 3 πολύ χαρακτηριστικές και δημοφιλής δράσεις, (το Wood Water Wild, το Live it up, και το φεστιβάλ Παπαιωάννου), αλλά συμπεριλαμβανομένης και της δικής μου αμοιβής ως διαχειριστής του φεστιβάλ Cosmopolis έχουμε χαμηλότερο προυπολογισμό από πέρσι.

Επίσης έχουμε κινητοποιήσει πλέον ενεργά την αυτοχρηματοδότηση, δημιουργώντας την βάση για έναν ικανό για τα δεδομένα της αγοράς χορηγικό φάκελο. Ο χρόνος δεν μας επιτρέπει να έχουμε ιδιαίτερα αποτελέσματα φέτος όπως ήταν αναμενόμενο, αλλά έτσι κι αλλιώς αυτή η κίνηση αποσκοπεί στην σωστή οργάνωση του θεσμού για την επόμενη περίοδο που θα υπάρχει ο χρόνος να προσεγγίσουμε ακόμη από τον Σεπτέμβριο την σχετική αγορά.

Σε κάθε περίπτωση, έχουμε την συνείδησή μας απόλυτα ήσυχη για το ότι δημιουργούμε πολύ μεγαλύτερη καλλιτεχνική κινητικότητα στην πόλη, με πολύ περισσότερα ποιοτικά χαρακτηριστικά στα events και, κρατώντας ταυτόχρονα το κόστος για τους πολίτες της Καβάλας πολύ πιο χαμηλά. Και για να δώσω μια απάντηση σε όσους μάλλον από αφέλεια ή και άγνοια θέλησαν να κριτικάρουν την επιλογή ενός καλλιτεχνικού υπεύθυνου ή διαχειριστή ή όπως θέλετε να ονομάσετε αυτόν τον ρόλο, θεωρώ ότι ήταν κάτι που έπρεπε να είχε γίνει πολλά χρόνια πριν. Αυτή η γνώση της αγοράς από το πρόσωπο που επιλέγεται, άσχετα αν είμαι εγώ ή κάποιος άλλος είναι που διαφυλάσει τους δημότες και τις τσέπες τους από περιττά έξοδα ταυτόχρονα δε, διασφαλίζει την ποιότητα ενός event τέτοιου βελινεκούς στην συνείδηση των ανθρώπων τόσο του τόπου όσο και των επισκεπτών.

Τέλος θα ήθελα να μεταφέρω τις ευχαριστίες μου στην στενή ομάδα του φεστιβάλ, στους εξωτερικούς συνεργάτες – εθελοντές που αφιλοκερδώς επιθυμούν να προσφέρουν, στους καλλιτέχνες και τον κόσμο που αγκάλιασε τις καινούργιες ιδέες με σεβασμό και ζεστασιά, στον πρόεδρο Τάκη Αγγελίδη αλλά και τον διευθυντή της επιχείρησης Στράτο Μαρουλά, που πίστεψαν σε αυτές τις ιδέες και μου δώσανε πολύτιμη βοήθεια όταν την χρειάστηκα. Επίσης στους ανθρώπους του Δήμου που είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν στην υλοποίηση του θεσμού, και τέλος στον Δήμαρχο που είχε το θάρρος να πάρει αυτό το ρίσκο για την αναμόρφωση του φεστιβάλ, με στόχο να γίνει η πόλη της Καβάλας γνωστή για ότι της αρμόζει σε όλον τον κόσμο. Για την φυσική της ομορφιά μεν, αλλά και για την ποιότητα των πολιτιστικών της προιόντων.

Ας προχωρήσουμε σε ένα resume για να συγκρατήσουμε ότι προηγουμένως έχει αναφερθεί στην παρουσίαση:

 • Μεγαλύτερη χρονική διάρκεια
 • Περισσότερες δράσεις
 • Διασπορά μέσα στην πόλη
 • Αξιοποίηση τοπικού καλλιτεχνικού δυναμικού
 • Αναβάθμιση καλλιτεχνικού προιόντος
 • Ομπρέλα φιλοξενίας – ενσωμάτωση τριών ακόμη πολιτιστικών θεσμών
 • Αμοιβή καλλιτεχνικού διαχειριστή
 • Ενεργοποίηση μηχανισμού αυτοχρηματοδότησης
 • Αναμόρφωση ταυτότητας

Και για το τέλος μερικά στατιστικά στοιχεία

Αριθμός καλλιτεχνών: (37+100+26)=163 +

Αριθμός συναυλιών: (18+4+4+4+1+4+12)= 47 +

Αριθμός παράλληλων events: 20 +

Ανάδειξη νέων χώρων: Στόχος είναι να αναδείξουμε πάνω 20 νέα σημεία μέσα στην πόλη είτε μικρής χωρητικότητας είτε πολύ μεγαλύτερης.

Προβλεπόμενος αριθμός συμμετεχόντων: Καλλιτέχνες, διοργανωτές, εθελοντές, επαγγελματίες και ενεργά εμπλεκόμενοι πάνω από 300+

Σας ευχαριστώ πολύ για την υπομονή σας και θα χαρώ να ακούσω τις ερωτήσεις σας.