Αρχική Σελίδα / Επικαιρότητα / Καβάλα / Πρίνος… Ώρα Μηδέν!
Πρίνος… Ώρα Μηδέν!

Πρίνος… Ώρα Μηδέν!

1 Αστέρι2 Αστέρια3 Αστέρια4 Αστέρια5 Αστέρια (Χωρίς αξιολογήσεις)
Παρακαλώ περιμένετε ...

Η πανδημία του κορωνοϊού έφερε τα πάνω-κάτω σε παγκόσμιο οικονομικό επίπεδο. Οι κλάδοι του τουρισμού και της ενέργειας φαίνεται πως ήταν οι πρώτοι που επλήγησαν από την πρωτοφανή «ακινησία» που έζησε σχεδόν ολόκληρος ο πλανήτης λόγω της καραντίνας. Κι αν στην περίπτωση της φιλοξενίας οι ζημίες «μοιράζονται» μεταξύ των χιλιάδων τουριστικών επιχειρήσεων, στον τομέα της ενέργειας η μοναδική πετρελαιοπαραγωγική μονάδα της χώρας μας και σημαντικός οικονομικός πνεύμονας για την περιοχή μας, έχει υποστεί… κυριολεκτική πανωλεθρία!

Ένα βήμα πριν το λουκέτο

Η κατρακύλα της τιμής του αργού πετρελαίου παγκοσμίως φαίνεται πως ετοιμάζεται να δώσει την χαριστική βολή σε μία από τις σημαντικότερες βιομηχανίες της περιοχής μας. Όταν λοιπόν το λειτουργικό και χρηματοοικονομικό κόστος για την παραγωγή ενός βαρελιού αργού πετρελαίου ανέρχεται στα 56,5$ και η τιμή πώλησης για φέτος δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα 13,5$, γίνεται εμφανές πως τελικά η Energean Oil & Gas «πληρώνει» 43$ για κάθε ένα από τα 2.000 βαρέλια που παράγει ημερησίως. Αν λοιπόν δεν υπάρξει σημαντική ενίσχυση ρευστότητας αλλά και νέο επιχειρησιακό πλάνο με σημαντικές περικοπές εξόδων, η συγκεκριμένη επένδυση οδεύει προς το λουκέτο.

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις

Ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας διατηρεί η διοίκηση της διαχειρίστριας εταιρίας Energean Oil & Gas με υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με σκοπό την εξεύρεση βιώσιμης λύσης. Πληροφορίες θέλουν να μην έχουν ακόμη ληφθεί αποφάσεις αλλά αν δεν υπάρξει μία κάποιου είδους κρατική χρηματοδότηση, οι περικοπές των εξόδων σίγουρα δεν αρκούν για να σωθεί η κατάσταση.

Ακριβό το τίμημα

Ένα ενδεχόμενο κλείσιμο της πετρελαιοπαραγωγικής διαδικασίας στον Πρίνο θα προκαλούσε τεράστια απώλεια εσόδων για το δημόσιο αλλά και για την τοπική κοινωνία. Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα το ελληνικό δημόσιο θα έχανε μία περιουσία της τάξης των 440 εκατ. ευρώ, από τα βεβαιωμένα αλλά και τα δυνητικά αποθέματα των 95 εκατ. βαρελιών ισοδύναμου πετρελαίου που υπάρχουν στο υπέδαφος. Επιπλέον το εκτιμώμενο κόστος απομάκρυνσης των θαλασσίων εξεδρών, αλλά και των χερσαίων εγκαταστάσεων επεξεργασία και αποθήκευσης πετρελαίου υπολογίζεται σε 200 εκατ. ευρώ. Αν κανείς προσθέσει σε αυτά τα περίπου 40 εκ. ευρώ που θα απέφερε η συγκεκριμένη επένδυση σε εθνικό αλλά και τοπικό επίπεδο ετησίως, η συνολική ζημία μπορεί να φτάσει στο 1,5 δισ. ευρώ!

Οι θέσεις εργασίας και η τεχνογνωσία

Έχει υπολογιστεί πως η Energean Oil & Gas απασχολεί πάνω από 270 άτομα με εξαρτημένη σχέση εργασίας. Δημιουργεί όμως και περίπου τριπλάσιες ακόμη θέσεις εργασίας εμμέσως, σε όλη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Αν σε αυτά συνυπολογίσουμε και την απώλεια της μοναδικής στην χώρα δραστηριότητας απασχόλησης και κατάρτισης σε πραγματικές συνθήκες για το τεχνικό και επιστημονικό δυναμικό τού χώρου της πετρελαιοπαραγωγής, τότε οι αρνητικές επιπτώσεις πολλαπλασιάζονται.

Την ώρα που η χώρα μας θέλει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ενεργειακή σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου θα ήταν κρίμα να χαθεί όλη αυτή τεχνογνωσία, προκαλώντας ταυτόχρονα ισχυρό πλήγμα στην τοπική και εθνική μας οικονομία. Λέτε η κρατικοποίηση να αποτελεί μία λύση; Ίδωμεν.