Αρχική Σελίδα / Για τη Γυναίκα / Παιδί - Εκπαίδευση / 1η ΜΕΡΑ ΧΩΡΙΣ ΤΗ ΜΑΜΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: 7 Προτάσεις για την καλύτερη προσαρμογή του παιδιού σας!
1η ΜΕΡΑ ΧΩΡΙΣ ΤΗ ΜΑΜΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: 7 Προτάσεις για την καλύτερη προσαρμογή του παιδιού σας!
Processed with VSCO with hb2 preset

1η ΜΕΡΑ ΧΩΡΙΣ ΤΗ ΜΑΜΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: 7 Προτάσεις για την καλύτερη προσαρμογή του παιδιού σας!

1 Αστέρι2 Αστέρια3 Αστέρια4 Αστέρια5 Αστέρια (Χωρίς αξιολογήσεις)
Παρακαλώ περιμένετε ...

Αγαπητοί γονείς,

Οι ξένοιαστες μέρες του καλοκαιριού τελειώνουν και η ώρα που ανοίγει το σχολείο πλησιάζει! Άλλη μια υποσχόμενη, γεμάτη αγάπη και εμπειρίες, δημιουργική χρονιά ξεκινάει για τα παιδάκια μας!
Η μέρα που το παιδί πηγαίνει για πρώτη φορά σχολείο αποτελεί ίσως το πιο σημαντικό βήμα στη ζωή του. Είναι ένας καινούργιος κόσμος γεμάτος νέα ερεθίσματα και εμπειρίες. Το παιδί καλείται να εμπιστευτεί καινούργιους ανθρώπους και να συναναστραφεί με καινούργια παιδάκια, φεύγοντας από την “αγκαλιά” της οικογένειας και έτσι προετοιμάζεται για τη μετέπειτα συμμετοχή του στη σχολική ζωή και κοινωνία αργότερα. Ούτως ή άλλως κάθε φορά που θα αλλάζει βαθμίδα εκπαίδευσης θα είναι μια καινούργια προσαρμογή στο περιβάλλον του.

Οι φυσιολογικές αντιδράσεις

Κάθε παιδί είναι ιδιαίτερο και μοναδικό, επομένως έχει και διαφορετικό τρόπο αντίδρασης κατά τη διάρκεια της προσαρμογής. Κάποια παιδάκια μπορεί τις πρώτες μέρες να κλαίνε, άλλα να έχουν μεγάλη υπερένταση στο σπίτι τους, άλλα μπορεί να έχουν δυσκολίες στον ύπνο τους και άλλα μπορει να νιώθουν κουρασμένα και να μη θέλουν να φάνε.
Όλες αυτές οι αντιδράσεις είναι απόλυτα φυσιολογικές και αυτο που ζητάμε από τους γονείς την πρώτη εβδομάδα είναι να φέρνουν τα παιδιά τους για λίγες ώρες. Εάν το παιδί βιώνει καθημερινά ένα ευχάριστο και σταθερό γεμάτο παιχνίδι πρόγραμμα με τη νηπιαγωγό, που σύντομα θα αποτελέσει τη δεύτερη “μανούλα” του, οι οποιεσδήποτε αντιδράσεις του, σταδιακά θα υποχωρήσουν.

Ο ρόλος του γονιού

Εξίσου σημαντική και καθοριστική είναι και η στάση που θα κρατήσουν οι γονείς απέναντι στο παιδί τους.Κάποιοι γονείς μπορεί να βιώνουν έντονη ανησυχία, αγωνία ακόμα και τύψεις τις πρώτες μέρες και αυτά τα συναισθήματα μπορεί να τα εκδηλώνουν μπροστά στο παιδί. Έτσι όμως δε θα το βοηθήσουν να προσαρμοστεί εύκολα και γρήγορα. Επομένως η ομαλή και γρήγορη προσαρμογή του παιδιού εξαρτάται από τους γονείς. Ο ακριβής όμως χρόνος εξαρτάται από πολλούς παράγοντες (χαρακτήρας, ωριμότητα, συναισθηματική κατάσταση των γονέων).

Related image

Οι συμβουλές μας

Κάποιες συμβουλές, απόσταγμα της μεγάλης μας εμπειρίας, που σίγουρα θα σας βοηθήσουν είναι οι εξής:

1.Οι γονείς θα πρέπει πρώτα να έχουν επισκεφθεί το σχολείο και να έχουν δει τις εγκαταστάσεις του (αυλή, τάξη κλπ.), να έχουν γνωρίσει τα «πρόσωπα εμπιστοσύνης», για να συζητούν επειτα με το παιδί στο σπίτι για τις εμπειρίες του.

2. Καλό είναι προτού ξεκινήσει το παιδί για το σχολείο να του μιλήσουμε με ενθουσιασμό για τους καινούργιους φίλους που θα κάνει και τα καινούργια πράγματα που θα βιώσει και θα μάθει!

3. Πριν να ξεκινήσει το σχολείο μπορείτε να κάνετε τα ψώνια μαζί του: να αγοράσετε την καινούργια του τσαντούλα, μία πετσετούλα, το παγουρίνο κλπ..

4. Κάνουμε μαζί του, χωρίς υπερβολές, μια εποικοδομητική συζήτηση: «Θα σε πάω στο υπέροχο σχολείο σου κι έπειτα εγώ πρέπει να πάω στη δουλειά, θα ετοιμάσουμε μαζί την τσάντα σου, θα φορέσεις τα αγαπημένα σου ρούχα, αν θέλεις μπορεις να πάρεις και το αγαπημένο σου παιχνίδι σήμερα». Το παιδί πρέπει να καταλάβει οτι το σχολείο δεν είναι για τους γονείς αλλά για τα παιδάκια!

5. Πολλές φορές έχουμε βρεθεί σε δύσκολη θέση όταν οι μαμάδες φέρνουν τις πρώτες μέρες τα παιδιά στην αγκαλιά και όχι από το χεράκι. Είναι πάρα πολύ δύσκολο το παιδί να αποχωριστεί την αγκαλιά της μαμά του! Μπείτε στο χώρο του σχολείου κρατώντας το από το χέρι και έτσι δε θα χρειαστεί να το τραβήξετε από την αγκαλιά σας!

6. Προσαρμόστε το πρόγραμμα του σπιτιού (ύπνος-φαγητό) με το πρόγραμμα του σχολείου.Εάν ένα παιδί πρέπει να ξυπνήσει νωρίς, μην το βάζετε να κοιμηθεί αργά το βράδυ.

7. Η στιγμή του αποχαιρετισμού θα πρέπει να είναι σύντομη. Αποχαιρετήστε το παιδί σας (μη φύγετε κρυφά) και μην παρατείνετε την ώρα της αποχώρησης. Ακόμα και αν το παιδί σας κλαίει, είναι απόλυτα φυσιολογικό!
Και τέλος μη ξεχνάτε να έχετε υπομονή και θετική στάση! Καλή, δημιουργική χρονιά!

Από την έντυπη έκδοση του Free Press Magazine “Εντυπάκι”. Δείτε το τεύχος ΠΑΙΔΙ & ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ 2019 πατώντας εδώ