Αρχική Σελίδα / Πολιτισμός / ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Η οικοδομή του Θεού!
ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Η οικοδομή του Θεού!

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Η οικοδομή του Θεού!

1 Αστέρι2 Αστέρια3 Αστέρια4 Αστέρια5 Αστέρια (Χωρίς αξιολογήσεις)
Παρακαλώ περιμένετε ...

«Θεού οικοδομή εστέ», αναφέρει ο Απ. Παύλος στην προς Κορινθίους επιστολή του. Ότι είναι δηλαδή Θεού οικοδομή. Η λέξη οικοδομή, κυριολεκτικά χρησιμοποιείται όταν κατασκευάζουμε ένα σπίτι ή οποιοδήποτε άλλο κτίριο. Λέγεται όμως και μεταφορικά για διάφορα συστήματα και θεσμούς. Έτσι αναφερόμαστε στο πολιτικό οικοδόμημα, το κοινωνικό οικοδόμημα, το επιστημονικό οικοδόμημα κ.ο.κ.. Κατά παρόμοιο μεταφορικό σχήμα λόγου, λέγεται στο Ευαγγέλιο και η Εκκλησία του Χριστού και το σώμα των πιστών, ότι είναι Θεού οικοδομή. Αυτή η φράση μάς φανερώνει πως η Εκκλησία του Χριστού δεν είναι ανθρώπινο δημιούργημα, αλλά θεϊκό. Άλλωστε ο ίδιος ο Χριστός μας το είπε όταν απευθυνόταν στον Απ. Πέτρο ότι «οικοδομήσω μου την Εκκλησίαν». Άρα ο Χριστός είναι, θα λέγαμε, ο οικοδόμος αλλά ταυτόχρονα και ο θεμέλιος και ο ακρογωνιαίος λίθος της Εκκλησίας, όπως άλλωστε μας είπε και ο Ίδιος στο τέλος της παραβολής του αμπελώνος και των κακών γεωργών.

Μέσα στο πέρασμα των αιώνων, υπήρξε πάντοτε η προσπάθεια των αιρετικών, να μετακινήσουν τον λίθο και το θεμέλιο της Εκκλησίας που είναι όπως είπαμε ο Ίδιος ο Χριστός. Αλλά όταν μετακινηθεί ο θεμέλιος λίθος, όταν βάση της πίστεως δεν είναι ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός, ο Υιός του Θεού του ζώντος, τότε δεν έχουμε Εκκλησία. Διότι ο Κύριος το είπε καθαρά, ότι «επί ταύτη την πέτρα οικοδομήσω μου την Εκκλησία», επάνω δηλαδή στην πίστη ότι Χριστός είναι ο Υιός του Θεού.

Απεδείχθη όμως, ότι «πύλαι Άδου ου κατισχύσουσιν αυτής», ότι ματαιοπονεί όποιος επιχειρεί να μετακινήσει τη βάση της χριστιανικής πίστεως. Όλες οι σκοτεινές δυνάμεις του κόσμου έπεσαν πάνω στην Εκκλησία, οι ειδωλολάτρες, οι αιρετικοί, ακόμη και εμείς τα μέλη της εκούσια ή ακούσια προσπαθούμε να την γκρεμίσουμε και να αλλοιώσουμε την πίστη και το ήθος της και με τις αμαρτωλές μας πράξεις και με την απρόσεκτη ζωή μας πάμε να την γκρεμίσουμε, αλλά η Εκκλησία μένει και θα μένει αμετακίνητος «έως της συντελείας των αιώνων».

Όμως καθήκον και υποχρέωση όλων των πιστών είναι η συντήρηση του οικοδομήματος αυτού που λέγεται Εκκλησία. Κάθε πιστός οφείλει να οικοδομή τον εαυτό του, να φροντίζει δηλαδή ο ίδιος για την πνευματική του πρόοδο. Αλλά και οι πιστοί γενικότερα ως ομάδες, οικογενειακές, φιλικές, κοινωνικές, οφείλουν να οικοδομούν ο ένας τον άλλον. Να αλληλοβοηθιούνται ώστε να γίνουν καλύτεροι χριστιανοί και να έχουν ένα τέλειο βίο και μια τέλεια πίστη. Γιατί ας μην ξεχνούμε και το άλλο που μας είπε ο Χριστός. Ότι τους χλιαρούς εις την πίστη και στην τήρηση των εντολών του Θεού, δεν τους θέλει. Τους βδελύσσεται. Έτσι, αντί να έχουμε μεταξύ μας φιλονικίες, έχθρες, διαμάχες και αλληλοφαγώματα, ας συζούμε ειρηνικά και αγαπημένα και ας συνεργαζόμαστε αναμεταξύ μας για το καλό και συμφέρων της ψυχής μας.

Όλοι μας είμαστε αγρός και οικοδομή του Θεού, όπως είπε ο Απόστολος Παύλος, «Θεού γεώργιον, Θεού οικοδομή εστέ». Οφείλουμε λοιπόν όλοι μας, να οικοδομούμε σωστά την ψυχή μας και το σώμα μας, σύμφωνα πάντοτε με το θέλημα του Θεού και εις δόξαν Χριστού. Οφείλουμε επίσης να βοηθούμε ο ένας τον άλλον πνευματικά, ούτως ώστε και χωριστά και όλοι μαζί να γίνουμε καλύτεροι χριστιανοί. Έχουμε χρέος να γίνουμε συνεργοί του Θεού για τη σωτηρία των αδελφών μας. Τότε συνεισφέρουμε στην οικοδομή του σώματος της Εκκλησίας μαζί με τον μέγα και μοναδικό οικοδόμο που είναι ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός.

ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ Φ.Ν.Θ.

Πρεσβ. Κωνσταντίνος Ντινούδης.