Αρχική Σελίδα / Υγεία / TRIGGER POINTS: Πιασμένοι Μύες & Θεραπεία!
TRIGGER POINTS: Πιασμένοι Μύες & Θεραπεία!

TRIGGER POINTS: Πιασμένοι Μύες & Θεραπεία!

1 Αστέρι2 Αστέρια3 Αστέρια4 Αστέρια5 Αστέρια (Χωρίς αξιολογήσεις)
Παρακαλώ περιμένετε ...

Τα trigger points ή αλλιώς επώδυνα μυοπεριτοναϊκά σημεία είναι σημεία που εντοπίζονται μέσα στους μύες και δίνουν την αίσθηση ενός σκληρού “κόμπου” ανάμεσα στις μυϊκές ίνες. Τα σημεία αυτά πρωτομελετήθηκαν το 1942 από την Αμερικανίδα Δρ. Janet Travell.

Αποτέλεσμα εικόνας για TRIGGER POINTSΧαρακτηριστικό των σημείων αυτών είναι η “πυροδότηση” ή “αντανάκλαση πόνου”, σε συγκεκριμένες περιοχές του σώματος για το καθένα, εφόσον αυτά πιεστούν. Η δημιουργία των σημείων αυτών δεν οφείλεται σε τοπικό τραυματισμό ή φλεγμονή. Η επικρατούσα αντίληψη είναι πως τα σημεία αυτά δημιουργούνται λόγω καταπόνησης των μυών η οποία μπορεί να οφείλεται σε κακή στάση στην εργασία, περιττό βάρος, έλλειψη άσκησης και διατάσεων, παλαιότερους τραυματισμούς που δεν αποκαταστάθηκαν σωστά κ.α.

Η εμφάνιση των trigger points είναι πολύ συχνή. Τα σημεία αυτά είναι υπεύθυνα για απροσδιόριστους μυϊκούς και σκελετικούς πόνους και πολύ συχνά ο ασθενής δεν γνωρίζει πως τα σημεία αυτά πονούν μέχρι κάποιος θεραπευτής να τα ψηλαφίσει και να τα πιέσει.Οι σφιγμένοι μύες και τα trigger points είναι ο πιο συχνός λόγος δυσκαμψίας και μειωμένης κινητικότητας στον αυχένα, τη μέση και την πλάτη αλλά και στα υπόλοιπα σημεία του σώματος. Η ύπαρξη trigger points μπορεί να οδηγήσει σε “μπλοκαρίσματα” των αρθρώσεων μεταξύ των σπονδύλων ή σε άλλες μεγάλες αρθρώσεις του σώματος και δυνητικά να προκαλέσει στο μέλλον φθορά σε αυτές και αρθρικό πόνο.

Πού μπορεί να βοηθήσει η θεραπεία των trigger points;

Η θεραπεία των trigger points είναι σχετικά εύκολη και πολύ συχνά οι ασθενείς αναφέρουν πολύ θεαματική βελτίωση ακόμα και μετά από λίγες συνεδρίες! Η πιο διαδεδομένη θεραπεία τους είναι η μυϊκή ισχαιμική πίεση κατά την οποία τα σημεία αυτά πιέζονται στατικά από τον φυσιοθεραπευτή και σε ένταση ανάλογη με το επίπεδο του πόνου του, ώστε να χαλαρώσουν.

Η απενεργοποίηση των trigger points αποτελεί μέρος μιας φυσικοθεραπευτικής αγωγής και σπάνια ξεχωριστή θεραπεία, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις ένα μυοσκελετικό πρόβλημα μπορεί να οφείλεται σε συνδυασμένες βλάβες στα οστά, τα νεύρα και τους μύες. Μπορεί να ανακουφίσει τον ασθενή σε περιπτώσεις που άλλα είδη θεραπείας δεν ήταν αποτελεσματικά ή σε περιπτώσεις που η αιτιολόγηση ενός πόνου δεν είναι σαφής, όπως πιθανόν να συμβεί σε διάφορα προβλήματα, π.χ. πονοκεφάλους, οσφυαλγία, ισχιαλγία, περιαρθρίτιδα ώμου, τενοντοπάθεια, περιορισμένη κινητικότητα, πόνους στον αυχένα, στον «παγωμένο» ώμο (δυσκαμψία ώμου και ωμοπλάτης) κλπ.

Αν βασανίζεστε από πόνους που σας προκαλεί κάποιο μυοσκελετικό πρόβλημα και παρά την αγωγή που ακολουθείτε, δεν βρίσκετε ανακούφιση, ίσως η συμπληρωματική θεραπεία απενεργοποίησης των μυϊκών σημείων πυροδότησης πόνου να σας προσφέρει τη βοήθεια που χρειάζεστε!

Αποτέλεσμα εικόνας για TRIGGER POINTS

Από την έντυπη έκδοση του Free Press Magazine “Εντυπάκι”. Δείτε το τεύχος 8 πατώντας εδώ