Αρχική Σελίδα / Πολιτισμός / ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Υπηρέτες του πόνου!
ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Υπηρέτες του πόνου!

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Υπηρέτες του πόνου!

1 Αστέρι2 Αστέρια3 Αστέρια4 Αστέρια5 Αστέρια (Χωρίς αξιολογήσεις)
Παρακαλώ περιμένετε ...

Τα σωτήρια αποτελέσματα μιάς επίπονης, ομαδικής προσπάθειας παραστατικά μάς παρουσιάζονται στην περικοπή από το Ευαγγέλιο του Μάρκου, που διαβάζεται στις Εκκλησίες αυτή την Κυριακή Β΄ των νηστειών.

Ο Χριστός βρίσκεται στην Καπερναούμ. Στο σπίτι που έμεινε, ο κόσμος έτρεξε διψασμένος να χαρεί τη δροσιά της θείας διδασκαλίας. Γέμισε το σπίτι μέσα και άρχισε ο συνωστισμός στην είσοδο.Στην ίδια πόλη, στο κρεββάτι του πόνου καθηλωμένος, ένας παράλυτος μαθαίνει, ότι ο μεγάλος Θαυματουργός είναι κοντά τους. Στην αμαρτωλή ψυχή του αναθάλλει η ελπίδα της θεραπείας. Ποθεί να συναντήσει τον Χριστό. Στα πρόσωπα τεσσάρων φίλων βλέπει τον τρόπο για να γίνει ο πόθος του πραγματικότητα. Και εκείνοι πρόθυμα, καλοπροαίρετα, τον σηκώνουν πάνω στο φορείο και τον φέρνουν στον Κύριο. Πώς όμως να τον πλησιάσουν ; Είναι αδύνατον να ανοίξουν δρόμο μέσα στο πλήθος.

Η αγάπη προς τον πονεμένο συνάνθρωπο, η πίστη στη θαυματουργή δύναμη του Κυρίου και στην αγαθότητα της προσπάθειας τους δίνει τον τρόπο για να πετύχουν τον σκοπό τους. Από την εξωτερική σκάλα ανεβαίνουν στη στέγη, ανοίγουν προσεκτικά μια τρύπα στη σκεπή, δένουν με σχοινιά το κρεββάτι, που κείτονταν ο άρρωστος και από εκεί το κατεβάζουν μπροστά στα πόδια του Διδασκάλου.

Συγκινείται ο Κύριος από το δράμα του παραλυτικού, θαυμάζει την πίστη των ανθρώπων αυτών. Κοιτάζει ερευνητικά, ο Καρδιογνώστης, τα βάθη της ψυχής του αρρώστου και του λέγει : Παιδί μου, σού έχουν συγχωρεθεί οι αμαρτίες σου, που είναι και η αιτία της σωματικής σου παραλυσίας. Η ευεργεσία ολοκληρώνεται, όταν, χαρίζοντάς του και την υγεία του σώματος, τον διατάζει να σηκωθεί, να πάρει το κρεββάτι στον ώμο και να επιστρέψει στο σπίτι του, ευτυχισμένος μέσα στην οικογένειά του και την κοινωνία.

Αξίζει να σταθούμε περισσότερο στους τέσσερεις πρώτους ευεργέτες του παραλυτικού της Καπερναούμ, που στάθηκαν η αφορμή να εκδηλωθεί η μεγάλη ευεργεσία. Παρακινήθηκαν από τον κατάκοιτο για να τον βοηθήσουν και χωρίς σκέψεις πολλές προθυμοποιούνται. Τον παίρνουν στα χέρια, αδιαφορώντας για το θέαμα που παρουσίαζαν, οι ευγενικοί υπηρέτες του πόνου. Στο δρόμο τους συναντούν δυσκολίες. Αδελφωμένοι ενώνουν τις δυνάμεις τους και υπερνικούν τα εμπόδια. Χωρίς δισταγμό και υπολογισμούς αυτοσχεδιάζουν τολμηρά και ενεργούν.

Προσφέρουν περισσότερα από κείνα που τους ζητήθηκαν. Και αυτό που οι ίδιοι αδυνατούν να δώσουν -υγεία στον άρρωστο- προσπαθούν να την εξασφαλίσουν από Εκείνον που μπορεί. Έμπρακτα αποδείχνουν, πως ούτε οι ίδιοι αισθάνονται μόνοι στη ζωή, ούτε στους άλλους, μάλιστα σ’  αυτούς που πονούν και υποφέρουν, επιτρέπουν να σκέπτωνται πως είναι μόνοι.

Βαθειά στην ψυχή μας μιλά η συμπεριφορά των τεσσάρων αυτών αχθοφόρων της αγάπης και μάς παρακινεί σε ανάλογη δράση. Τριγύρω μας πλήθος οι παραλυτικοί. Παρακαλούν και προκαλούν ν’απλώσουμε χέρια βοηθείας. Δεν είναι μονάχα οι σωματικά άρρωστοι και αναξιοπαθούντες, που περιμένουν την υλική εκδήλωση των συναισθημάτων της αγάπης και του ανθρωπισμού μας, για να σπογγισθεί το δάκρυ του πόνου τους, ν’ απαλυνθεί η ταλαιπωρία τους, να τονωθούν οι ασθενικές δυνάμεις τους, να βρούν τα γηρατειά ανακούφιση, η ορφάνεια στήριγμα, η φτώχεια βοήθεια, ο λυπημένος χαμόγελο, ο διψασμένος δροσιά.

Περισσότεροι, αμέτρητοι οι πνευματικά πληγωμένοι, οι ηθικά παράλυτοι, ξαπλωμένοι στο κρεββάτι της ηθικής αδράνειας, προσφέρονται σε μάς, στην κατάλληλη στιγμή, στην ώρα της συναίσθησης της αμαρτωλότητός τους, να τους οδηγήσουμε στο Χριστό, για να γιατρευθούν οι πληγές της ψυχής τους, να φωτισθεί ο νούς, να ξερριζωθούν τα πάθη και οι κακίες, να χαλιναγωγηθούν τα ένστικτα, να σπάσει ο πάγος της αδιαφορίας, να καλυφθεί το κενό από την ανικανοποίηση, να ζήσουν αληθινά, ψυχικά θεραπευμένοι με την ζωντανή παρουσία του Χριστού στη ζωή τους, χαρούμενοι και ευτυχισμένοι μέσα στην οικογένεια και την κοινωνία.

Οι χριστιανοί, αδελφωμένοι και ενωμένοι, αχθοφόροι της αγάπης, υπηρέτες του ανθρώπινου πόνου, ας φέρουμε όλους κοντά στον Μεγάλο Θεραπευτή, για μια ριζική και μόνιμη θεραπεία.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως ΦΝΘ

(από το βιβλίο «Το Μήνυμα της Κυριακής»

του μακαριστού Μητροπολίτου ΦΝΘ Προκοπίου)